Svédmasszázs

svédmasszázs a Masszázs SzigetenA masszázs egyik legalapvetőbb módszere a svédmasszázs, amit Henrik Ling fejlesztett ki Svédországban, az 1700-as években. Később a svédmasszázs szolgált a nyugati masszázstechnikák alapjául.  Ling a svédmasszázs technikáját eredetileg gyógytornaként határozta meg, aminek célja a hagyományos orvosi kezelés kiegészítése volt. Egy másik orvos, Johann Mezger adta neki a svédmasszázs elnevezést és népszerűsítette mint masszázsterápiát.

A svédmasszázs tulajdonképpen a fizikoterápia és a gyógy masszázs részét képező mozgásterápiás módszer. A keleti típusú energiamasszázs technikákkal szemben az anatómiai ismeretekre épül, azaz egy tudatosan és célzottan alkalmazott masszázstechnika. Mára a svédmasszázs egy igen elterjedt terápiás eljárássá vált. A masszázsstúdiók és fürdők alapvető szolgáltatásai közé tartozik, és sok más gyógymasszázs alapját képezi.

A svédmasszázs kedvező élettani hatásai

A mindennapi stressz kedvezőtlenül hat az egészségre, a különböző szerveink működésére, feszültté teszi az izmokat, ami fájdalmakhoz vezet. A feszült állapot megszüntetésében, a fájdalom enyhítésében, az egészség helyreállításában nagy segítségre lehet a svédmasszázs.

svédmasszázsA svédmasszázs fokozza a véráramlást, elősegítve a szervezet oxigénellátását, és a méreganyagok kiürülését. Segíti az izmok regenerálódását, lerövidíti, csökkenti az izomláz tüneteit, meggyorsítja a tejsav, húgysav és egyéb anyagcsere hulladékok távozását a szövetekből. A svédmasszázs anélkül fokozza a vérkeringést, hogy növelné a szív terhelését.

A szalagok és inak hajlékonyabbá és rugalmasabbá válnak.

Serkenti, megfiatalítja a bőrt, csillapítja az idegeket, csökkenti a stressz káros hatásait. Egyszerre pihentető és frissítő hatású. A svédmasszázs a kezelés során a terapeuta több technikát, fogást alkalmaz.

Svédmasszázs fogások

Mivel a svédmasszázs technikája az alapos anatómiai ismeretekre épül, a kezelés során alkalmazott fogások iránya és a fogások alkalmazási helye a testen pontosan meghatározott, kötött, vagy csak részleges szabadságot ad a terapeutának.

A svédmasszázs alapfogásai:

  • Simító masszázs: A legtöbb ember ezzel a technikával azonosítja a masszázst.  A hosszú lendületes mozdulatokkal végzett simító masszázs egyszerre a test több területére is kiterjed. Fokozza vérkeringést, segít az ellazulásban.  A svédmasszázs terapeuta ilyenkor térképezi fel a testet. A simító mozdulatokat általában tenyérrel végzik, de lehet kézháttal, kéz éllel vagy hüvelykujjal is.
  • Dörzsölés: A dörzsölés során keletkezett súrlódási hő pihenteti az izmokkal. ezzel a technikával az izmokban keletkezett csomók is fellazíthatók. A dörzsöléses masszázs a bőr mélyebb rétegeire is hat, fokozza vérellátását, serkenti a bőr anyagcsere folyamatait, hozzájárulva ezzel a bőr megfiatalodásához. A dörzsölés során a masszőr körkörös mozdulatokkal fejt ki nyomást. Ez történhet tenyérrel, hüvelykujjal, az ujjbegyekkel, vagy ököllel.
  • Gyúrás: Ez a svédmasszázs fogás a test mélyebb rétegeire hat, javítja az izmok vérellátását, elősegíti a méreganyagok távozását. Jól alkalmazható a végtagokon. A gyúrást az ujjakkal, elsősorban a hüvelykujjal végzik.
  • Ütögetés: Fokozza az izmok vérellátást, kilazítja, nyugtatja, pihenteti a kezelt területet. Az ütögetést végezhetik kéz éllel, ujjbeggyel, lazán ökölbezárt ujjakkal.

A Masszázs Sziget munkatársai készséggel állnak rendelkezésére, amennyiben erre a masszázs fajtára van szüksége.

Konzultáció, bejelentkezés >