Nyirokmasszázs

A nyirokmasszázs, vagy más néven nyirokdrenázs a masszázs egy gyengéd formája, amely során lágy, körkörös és húzó mozgásokkal stimulálják a nyirokrendszert. Módszerét dr. Emil Vodder dán fizikó terapeuta dolgozta ki.

A nyiroksejtek olyan fehérvérsejtek, amelyek védik a szervezetet a betegséget okozó baktériumok, vírusok és más idegen anyagok ellen. A nyirokrendszer legfontosabb feladata a szervezetre káros méreganyagok elszállítása, kiürítése a szervezetből. A gyulladásos betegségek során keletkezett különböző fehérjék a nyirokrendszerbe kerülnek, ahonnan a nyirokfolyadékkal a véráramba, majd a méregtelenítést, kiválasztást végző szervekbe, a májba és a vesébe jutnak. A nyirokrendszer működésének, a nyirok áramlásának lelassulásával a szövetekben felgyülemlik a nyirokfolyadék, a szervezetben felhalmozódnak a méreganyagok, ami különböző betegségek kialakulásához vezet.

nyirokmasszázs

A nyirokmasszázs élettani hatásai

A nyirokmasszázs serkenti a nyirok áramlását, a nyiroksejtek véráramba jutását.  Segíti az anyagcsere-folyamatokból visszamaradt salak¬anyag, és a sejtek között összegyűlt fölösleges víz kiürítését a nyirokrendszeren keresztül. A nyirokmasszázs javítja az anyagcserét, az immunrendszer működését, hatékonyabbá teszi a méreganyagok eltávolítását.

A nyirokmasszázs technikái

A nyirokmasszázs jól kombinálható más masszázstechnikákkal, például a kötőszöveti vagy svédmasszázs fogásaival. Mivel a terapeuta lágy fogásokat, mozdulatokat alkalmaz, a nyirok masszázs jól használható a kíméletes kezelést igénylő, vagy duzzadt testtájakon is. : Az alapfogás a hüvelyk- és négy másik ujjal, a laza mozgás, csuklóból történik. Körző mozgással fokozatosan egyre erősebben, majd csökkenően, masszázsszerűen, 1-3 másodpercig tartóan, a nyirokfolyás irányát követve végezzük.

Kinek ajánljuk?

A nyirok masszázs kedvező hatással van olyan páciensekre, akik immunrendszeri problémákkal küzdenek, jól használható sportsérülések, depresszió és érzelmi problémák, stressz, és alacsony energiaszint esetén. A nyirokmasszázs kezelés pozitív hatással van a bőrre, légzési problémák enyhítésére is alkalmas lehet. Hatásosan támogatja az átmeneti, átállási állapotokat. Alkalmas kezelés műtétek után kialakuló nyirokduzzanatokban (pl. emlőamputáció utáni duzzadt kar), balesetekben (vérömleny, csonttörés); thrombosis után kialakult, valamint gyulladásos eredetű duzzanatokban, a központi idegrendszer, a belső szervek funkcionális zavaraiban, menstruációs fájdalmaknál.

A MasszázsSziget munkatársai kézséggel állnak rendelkezésére, amennyiben erre a masszázs fajtára van szüksége.

Konzultáció, bejelentkezés >